Kiniška arbata Pu-erh

Pueras pagal kinų klasifikaciją – tai juodoji arbata. Čia ir kyla painiava, nes Vakaruose juodąja arbata vadiname visai kitą arbatos rūšį.

Pu-erh arbata – subrandinta žalioji arbata, kilusi iš Kinijos, Junanio provincijos. Išsiskiria savo gamybos technologija – pradžioje arbata paruošiama kaip žalioji, o vėliau fermentuojama pasitelkiant natūralų arba dirbtinį (pagreitintą) būdą.

Jei daugumą arbatų rekomenduojama suvartoti per pirmus metus po pagaminimo, Pu-erh su laiku įgyja vis geresnę kokybę.

Seniau pu-erh arbatos lapai fermentuodavosi natūraliai, kadangi nebūdavo greito transporto ir arbatžolės pradėdavo fermentuotis jas gabenant. Atsiradus mechaniniam transportui arbatžolės greitai atgabenamos,

todėl norint paruošti pu-erh naudojama dirbtinė fermentacija – lapai sukraunami į krūvą, mirkomi karštame vandenyje, kad greičiau įvyktų fermentacijos procesas.

Iš tikrųjų Kinijoje gaminami du puero arbatos tipai (porūšiai):

Subrandinta pu-erh turi daug skirtingų rūšių, mat keičiant fermentavimo sąlygas arbata gaunama vis kitokia. Sufermentuota arbata laikoma 2-3 metus, kol iš jos pasišalina kartumas.

Kinijoje pu-erh tradiciškai presuojama į įvairių formų ir dydžių figūras – plytas (brick), blynus (cake), lizdus (tuo cha) ir kt.

Ši arbata nuo seno vartojama kinų liaudies medicinoje kaip gerinanti virškinimą, blužnies darbą. Nustatyta, kad Pu-erh mažina cholesterolio kiekį kraujyje, turi antimikrobinių, antimutageninių savybių.

Pu Erh arbatos poveikis:

  • padeda įveikti viršsvorį;
  • mažina cholesterolio kiekį kraujyje, tonizuoja medžiagų apykaitą kepenyse;
  • greičiau pašalinamas alkoholis;
  • padeda virškinti riebų maistą;
  • šalina šlakus;
  • stiprina imuninę sistemą;

Taip pat yra pastebėta, kad Pu-erh arbata gali būti geriama infekcinių ligų profilaktikai, ji turi bakteriostatinį poveikį (stabdomas bakterijų dauginimasis).

Tapkime draugais! Spauskite "Like/Patinka"

Dėkojame!

CLOSE